Tzolkin, Mayojen Pyhä kalenteri

Mayojen lukuisten kalentereiden taustalla vaikuttaa yksi hallitseva, kaikki ajanlaskentamallit yhteen sitova matriisi, Tzolkin.

Tämä mayojen perintönä tunnettu 260 yksikön muuntelutaulukko toimii myös nykyisen maya-astrologian perustana. Sen perus-elementtejä ovat 20 aurinkosymbolia ja 13 numeroa eli sointua, kaikissa kombinaatioissaan.

Juuret tuntemattomassa

Tzolkinin alkuperäistä nimeä ei tunneta. Myös sen ilmestyminen historiaan on mystisen hämärän peitossa. Jo esikolumbiaanisen kulttuurikauden Olmeekeilla oli 1200 eKr. käytössään Tzolkinin tapainen rituaalikalenteri, mutta vasta Klassisen ajan Mayat kehittivät sen nykyisin tuntemaamme muotoon. Tässä auttoivat korkealle kehittynyt kirjoitustaito ja matematiikka, sekä hyvin tarkat, sukupolvia kestäneet astronomiset mittaukset. Tzolkinin on arveltu vaikuttaneen maaplaneetalla jo yli 104 000 vuoden ajan eli neljän 26 000 vuotta kestäneen galaktisen aurinkovuoden ajan.

Tzolkinin kohdalla kalenteri nimitystä on syytä käyttää harkiten, vaikka päivien lukuna se luo vaikutelman ajanlaskennallisesta tarkoitusperästä. Sen syvempi informatiivinen olemus määrittelee kuitenkin enemmän tietoisuutta ja sen laatua, kuin ajan määrällisiä funktioita.

Myös maya-astrologiset tulkinnat ovat elävää tietoisuuden virtaa. Niiden symboliikka sisältää arkkityyppistä tajunnansisältöä, joka yksilöllisin tavoin herättelee intuitiota ja muistia ihmisolemuksen luonteesta ja tarkoitusperästä.

Tzolkin: Harmoninen moduli

Mayojen pyhä kalenteri tunnetaan nimellä Tzolkin. Siinä 20 symbolia ja 13 sointua toimivat vuorovaikutteisesti muodostaen 260 kinin eli päivän kalenterikierroksen. Tzolkinin dreamspell-rakenne koostuu symboleista, soinnuista, harmonioista, aikasoluista, aaltojaksoista, linnoista, ja vuodenajoista.

Yhteys kehoon ja kosmokseen

Tzolkin - Harmoninen moduliJokainen Tzolkin päivä on erityinen energiakooste, joka vaikuttaa johonkin osaan itsessämme.

260 päivää vastaa ihmisen raskauden kestoa.

Tummista 52 porttipäivästä muodostuva binaarinen kolmoishahmo kuvaa dna: me kaksoiskierteistä muotoa.

20 symbolia vastaa sormien ja varpaiden lukumäärää.

13 sointua ja Tzolkinin 13 pystysuoraa saraketta heijastavat kehomme kolmeatoista niveltä, joissa yhtyvät raajoista tulevat ja aivoihin kulkevat hermoradat. Nämä yhdistyvät keskimmäisessä pystysarakkeessa, joka puolestaan edustaa kaulaa, selkäydintä ja chakralinjaa. Pystysuorissa sarakkeissa ovat myös yhteydet aistielimiimme.

Keskuskanavassa kinien 130 ja 131 välissä on harmonisen modulin ydin, jolloin olemme suorimmassa yhteydessä Liikkeen ja Mitan ainoan antajan, Hunab Kun energioihin.

Vaakasuorat sarakkeet ovat fyysisoivia tekijöitä, jotka mahdollistavat tietyn tyyppisten harmonisten rakenteiden ilmentymisen. Arguelles kuvaa tätä symbolien määrittelemää poikittaista vaikutinta mayojen kudelmaan sisäänrakennetuksi elämäntieksi.

Tzolkinin seuraaminen on yksi tapa lähestyä oman olemuksen ydintä, sekä muodostaa yhä tietoisempaa yhteyttä luonnonmukaisempaan ja elämää laajemmin ymmärtävämpään elämäntapaan.

Jatka eteenpäin ja tutustu lisää!

13 kuun kalenteri

13 kuun kalenteri on biotelepaattisen rytmin käytännön demonstraatio ajallisessa muodossa. Se seuraa kolmiulotteisen ajan vuosittaista sykliä, tahdistaen samalla gregoriaanisen kalenterin 12 kuukautta neliulotteiseen aikaan...

Lue lisää 13 kuun kalenterista