Maya-astrologi Esa Hyppönen

Satunnaiset Ultralehden artikkelit sekä entisen kotikaupunkini Äänekosken kirjaston rajatiedonosasto, tarjosivat aikanaan monipuolista pureskeltavaa kasvavaan tiedon nälkään. Lukuisten kiinnostuksen kohteiden ohella astrologia näytteli tuossa vaiheessa kuitenkin vain pientä sivuroolia, vaikka se oman karttani kohdalla oli jo ehtinyt osoittamaan ehdottoman paikkansa pitävyyden.

Pienillä asioilla voi olla suuria vaikutuksia

Vuonna 1991 silmiini osui ilmoitus Valonkantajien tilaisuudesta Pälkäneen Lautsiassa. Ehkä olet saattanut kokea sen vaistonvaraisen tunteen, kun yksinkertaisesti vain tietää, että johonkin asiaan on tartuttava, ilman pienintäkään varmuutta tulevan sisällöstä tai päämäärästä. Tässä tapauksessa näin todella tapahtui ja päätä pahkaa ilmoittauduin mukaan. Ja tavallaan juuri tämä ratkaisu johdatti sille tielle, jota osin edelleenkin olen kulkemassa.

Tuolla viikonloppukurssilla kuulin ensimmäisen kerran mayojen kalentereiden ja ajanlaskujärjestelmien olemassaolosta ja merkityksestä, vaikka ne eivät kurssin varsinaiseen sisältöön kuuluneetkaan. Samalla sain tutustua myös Tapio Ruokorantaan, jonka aloittamaa ansiokasta maya-astrologista tulkintatyötä, sain useita vuosia myöhemmin omien mayatutkimusteni ohella edelleen jatkaa.

Mayojen mystinen maailma

Maya-astrologi Esa Hyppönen. Kuva: Lasse Ahonen
Kuva: Lasse Ahonen

Mahdollisuus syventävämpiin maya-opintoihin tulikin vastaan hyvin pian, Gracia Penttisen käynnistettyä peruskurssien pitämisen Suomessa. Pitkälti hänen ansiotaan on se, että mayojen kalenterit ja Jose Arguellesin inspiroima nykymayatietous, saivat meillä orastavaa jalansijaa muiden astrologisten suuntausten joukossa. 1990-luvulta alkanut vilkas messutulkintojen tekeminen ja Leena Soikkelin vetämän Suomen Mayarenkaan tiedotustoiminta sekä kristallipäivien kokoontumiset, loivat omalta osaltaan edelleen jatkuvuutta omille mayapohdinnoilleni.

Varsinainen leipätyöni suuntautui kuitenkin nuorena miehenä kolmeksitoista vuodeksi metsäalalle, jota seurasi viiden vuoden rupeama tehdastyötä prosessiteollisuuden parissa. Tämän ohessa opiskelin hieronta-alalle, joka edelleen on osittain työnkuvassa mukana. Kukkauutteet ja kasvilääkinnän laajemmat mahdollisuudet ovat myös olleet pitkäaikaisena kiinnostuksen kohteena.

Kaikkien muutoksien keskellä maya-astrologia on kuitenkin edustanut sitä mielekkäintä pysyvyyttä, joka on jatkunut jo liki kahdenkymmenenviiden vuoden ajan. Erityisen tyytyväinen olen siitä, että useamman vuoden jatkunut yhteistyö Astro.fi:n kanssa saa näiden uusien mayasivujen kautta entistä paremmat mahdollisuudet palvella kaikkia mayatietoudesta kiinnostuneita.

Mitä tulevaisuus jatkossa sitten tuoneekin, on hämärän peitossa ja niin on hyvä. Kuten kosmiset mayat ovat sanoneet, ei ole muuta aikaa kuin vallitseva nykyhetki. Vain sillä on todellista merkitystä kuin myös sillä, että tietää kuka oikeasti on. Tällöin päämääräkään ei enää ole niin tärkeä, kuin oleminen itsessään tässä ja nyt.

Maya astrologisi Esa Hyppönen

Tutustu seuraavaksi Haab-kalenteriin!

Mayojen Haab-kalenteri sisältää 18 kaksikymmentäpäiväistä kuukautta sekä yhden viisipäiväisen, uudenvuoden alkamista edeltävän Wayeb- puhdistautumisjakson. Jokaisella haab-periodilla on siten oma energiansa joka antaa vaikutteen kuukauden perusluonteeseen. Symbolit ovat jännittäviä ja mieltä kiehtovia kuin muinaiset mayat itse. Voitko tunnistaa oman merkkisi luonnetta omasta persoonastasi?

Maya Haab