Koiranunta

Kirjoitettu: 4.4.2018

Kuukalenterissa Planetaarinen Koirankuu 4.4.11- 1.5.18

Jaguaarin jälkeen kuukalenterin seuraavaa 28 päivää määrittelee Koira. Vaikka Koirasta vuodenajan osalta jo päästiinkin, on kymmenes kalenterikuu edelleen varsin koiramaisesti läsnä. Tietyt asiat eivät vatvomalla enää parane. Planetaarisenkuun tehtävänä on nähdä ja hyväksyä tämän hetken olemassa oleva täydellisyys, kaikkine kaikenkarvaisine rönsyineen päivineen. Keskeneräisyyksien sijaan huomio kannattaa siirtää siihen mitä on jo tavoitettu ja tuottaa sen hedelmiä näkyville, joidenkin nautittavaksi ja joidenkin arvosteltavaksi.

Ihmisen ja koiran yhteiselon alkujuuret yltävät kauas menneisyyteen, pitkälti yli sadantuhannen vuoden taakse. Nykyinen kesykoira polveutuu suoraan sudesta ja sen perimä on edelleen lähempänä sutta, kun mitä se esimerkiksi kojootilla tai dingolla on. Sosiaalisesti älykäs koira ottikin nopeasti paikkansa ihmisen vanavedestä, kehittyen maailman monimuotoisemmaksi nisäkäslajiksi.

Koirasta riittää sanontoja; ei koiraa karvoihin katsomista, eikä haukku haavaa tee, omien koirien puremiset, koiran ilmat ja unet, sekä lukuisat muut tokaisut kertovat omaa kieltään ihmisen mukana kulkevasta oppaasta ja kumppanista, johon on opittu luottamaan moninaisissa tehtävissä ja voitu kiintyä kuin parhaaseen ystävään. Koirankuu heijastaa monia tuntemiamme koiran ominaisuuksia. Se korostaa mm. reviirin määrittämisen taitoa ja omaa pelikenttää, jossa valmiutemme ja lahjamme pääsevät luontaisemmin esiin. Välittäminen ja pyyteetön auttaminen kuuluvat periodin sisältöön, siinä kuin omaksi koetun lauman etujen puolustaminen. Myös hyväntekeväisyyteen ja opettamiseen kohdistuvat toimet saattavat hakea käytännön toteutumiskanavia. Koirankuussa vaanii myös suuri väärinkäsityksien mahdollisuus, sillä aivan tavallisetkin viestinnän keinot voivat kutistua välillä niin pieniksi eleiksi, ettei niitä aina havaita tai ymmärretä oikein. Toki ne jotka ovat oppineet lauman tavat ja rituaalit, lukevat nuo elekielen ja murahdusten minimaalit kokemusten tuomalla rutiinilla, ja tietävät myös tyytyä siihen.

Tässä kuussa viestiä kerrotaan tehokkaimmin eteenpäin toteuttamisen ja tekemisen kautta. Kokemukset eivät kerry nyt taakaksi, paremminkin sitä saa aikaan niiden puute. Mutta liikkeelle päästyä tulokset puhuvat puolestaan, sillä uskollisena asetetulle tavoitteelle Koirankuu laittaa raivaamaan tietä kynsin ja hampain, mutta silti enimmäkseen hyvillä fiiliksillä. Ja kun työllä on tarkoitus, ei hikipisaroita tai käytettyä aikaa lasketa, sillä tavoitteellisella prosessilla on voimaa ruokkia itse itseään. Se milloin jokin maali on saavutettu, onkin jo toinen juttu. Hetkittäiset pysähtymiset ja vähän pienemmistäkin edistymisistä nauttiminen on enemmän kuin suotavaa, sillä maratonvaihteen päälle jääminen on tälle ahkeruutta ja velvollisuuden tuntoja koskettavalle jaksolle mahdollista.

Jos omat tarkoitusperät eivät ole vielä selvät, osaa Koirankuu myös koetella oman onnensa etsijää. Virheellisten valintojen ja harha-askelten tuomat itsetunnon kolahdukset vakavoittavat herkkää mielentilaa ja voivat suistaa hyvätkin tavoitteet syrjään. Tästä voi seurata myös yleisempää tekemisen moraalin rapautumista. Älä siis unohdu tai väsy itseesi ja nukahda koiran valveuneen kaiken vakavuuden ja mielekkäitä vaihtoehtoja vailla näyttäytyvän kohtalonpolkusi edessä. Maailma ei ole niin paha miltä se voi silmissäsi näyttäytyä. Rentoudu ja ota rauhallisesti. Nuo hämäränhetket ovat vain sitä varten, jotta huomaisit taas arvostaa itseäsi ja niitä mahdollisuuksia, joita reviirisi sisällä on olemassa.

Huomaa, että kiusaukset eivät katoa kieltämällä niiden olemassaolo tai vaikuttavuus omaan olemisen tapaan. Kieltämällä voit jatkaa itsesi hiomista äärettömiin; tässä mielessä maailma ei muutu. Mutta me voimme kukin yksilöinä muuttua omien hyväksyntää tai muuntumista odottavien tunteidemme ja mieltymyksiemme kera. Tällä matkalla koirat taatusti haukkuvat mutta karavaani vain kulkee, koska sen matkaan lähteneet tietävät jotain sellaista, jota paikoilleen jääneet eivät vielä tiedä tietävänsä.

Maya-astrologi Esa Hyppönen