UUSI TZOLKIN KIERROS ALKAA (8.2.–25.10.2018)

Kirjoitettu: 8.2.2018

– matkalla itsetuntoon

Rytminvaihdoksia, polunpäitä ja uusia alkuja on nousemassa mielenkartoille, kun uutta tzolkin kierrosta ollaan käynnistämässä.  Tämä päiväkohtaisesti seurattava galaktinen pikakierros on yksi askel kolmetoistaportaisessa tzolkinien ketjussa, joka täydentyy 2023 vuoden puolella. Edeltävä tzolkin vuosi alkoi 24.5.17. Mitä menneestä 260 päivästä jäi käteen ja mitä muistojen arkistoihin mahtoi tallentua? Ja mitä tärkeintä, millaisia kasvueväitä siitä kannattaa ottaa mukaan uuteen tzolkin vuoteen?

Kun kokonaista tzolkin vuotta vertaa sen sisältämien lyhyempien jaksojen olemukseen, on vuoden liike luonnollisesti verkkaisempaa, mutta lopulta muutosvoimassaan käänteentekevämpää. Paljon kuitenkin riippuu siitä, kuinka elämään ylipäätänsä suhtautuu.  Haluaako oman elämänsä arkkitehtina ja muotoilijana toimia.  Tässäkin yhteydessä löytyy aina niitä, joille kelpaa pikaruoka ja valmiskattaukset. Mutta jos vastaus on myöntävä, voi tzolkin aktivoitua tukemaan yksilöllistä tiedostumisen prosessia ja antaa askelmerkkejä myös ajan aalloilla matkaamiseen.

Vuosien rattaat kääntyvät siis hitaasti mutta säännönmukaisesti, seuraten liikeratansa parametreja kuin planeetat kiertoratojaan omien aurinkojensa ympärillä. Lineaarisen ajan ehdottomuus ei kuulu näiden ajanrattaiden ruokalistalle, kuten se gregoriaanisessa ajantajussa ja elämänkaariajattelussa käsitetään. Säteittäisen ajan olemusta kuvaavana demonstraationa tzolkin esittelee ajan vain yhtenä, olemisen ja kokemisen atmosfääriä hahmottavana elementtinä, ja näiden kokemusten monipuolisuutta alkanut vuosikin peräänkuuluttaa.  Jokainen periodi on kuin tyhjä kirja, jonka sivuja jokainen voi täyttää ja värittää omalla tavallaan.

Tällä kierroksella monia käänteentekeviä ja vanhoista tottumuksista poikkeavia ideoita ollaan koeajamassa yksilötasolla ja yhteiskunnan eri toimintasektoreilla.  Etenevä muutos voikin vaatia tarkastamaan oman totuuskuvan paikkansapitävyyttä ja ajankohtaisuutta. Näin siksi, koska aikaisemmat totuudet eivät välttämättä ole enää se mitta, joilla itseäsi tai maailmaa määrittelet.  Tai jos määrittelet, se voi tuottaa yllättäviä sisäisiä ristiriitoja ja ulkoisia yhteentörmäyksiä. Haasteet ovat muuttamassa ulkoisia muotojaan. Totuus kuitenkin syntyy nyt-hetkessä uudistuen, eikä automaattisesti vanhaa toistaen. Sinäkään et ole sama ihminen kuin kymmenen tai viisi vuotta sitten. Tietoisuuden laajentuminen voi nopeimmillaan olla jopa niin intensiivistä, että eilisen ja tämän päivän itsesi väliin mahtuu kvanttihypyn kokoinen kuilu. Nopeat käänteet ja suunnanmuutokset ovat mahdollisia. Monen asian nytkähtäminen selkeämmälle raiteelle voi riippua siitä, kuinka avoin ja valmis olet päivittämään käsityksiä oikeasta ja väärästä ja niiden suhteellisuudesta.

Vuosi kääntyy perusluonteeltaan maskuliinisempaan suuntaan ja tulee jakson ensimmäisellä puoliskolla olemaan vahvimmillaan. Uutta järjestystä luova energia on valtaamassa alaa ja rakentamassa uusia normeja ja käyttäytymismalleja purettavien tilalle. Laajenevana ja hallitsemattomana liikkeenä tämä voi olla myös ailahtelevaa. Rajoja puretaan, jotta niitä voidaan luoda uudestaan, vapautta lisätään, jotta sitä voidaan rajoittaa ja jakaa uudelleen.  On vain toivottava, että kaikki tämä tapahtuu rakentavista lähtökohdista ja kaikkien kannalta parempaan päin.  

Tähän tzolkin vuoteen siirryimme kuitenkin hyvin voimakkaasti ennalta määritellystä ja linjatusta mielikuvamaailmasta. Luova energia oli tunnetietoista ja erityisen voimakastahtoisesti värittynyttä. Tällä mentaliteetilla tehdyt toimenpiteet ovat omiaan rikkomaan ympäriltään asioita, varsinkin jos ne itseriittoisuudessaan ovat sokeuttaneet kokonaisuuden etua ajaville tarkoituksille.  Me too- kampanja on hyvä esimerkki mitan täyttymisestä, kun henkisen ja fyysisen koskemattomuuden rajoja ei ole osattu kunnioittaa. Se on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka oikaisematon vääryyden kokemus voi jäädä vaikuttamaan negatiivisesti koko ihmiselämän ajaksi.  Tämän osalta rajoja nyt muutetaan, mutta tätä on jo edeltänyt hitaasti kypsynyt muutos asenteissa.  Olemme jo nähneet kuinka paljon turhautumista ja kärsimystä voi aiheutua, kun omistamisenhalu tekoineen, tunteineen ja himoineen pääsevät mielenkeskiöön.  Jakso muistuttaakin, ettei maailman tai kenenkään toisen ihmisen pidä antaa muuttaa meitä sellaisiksi, joita emme oikeasti ole. Päinvastoin uutta järjestystä rakantavassa ilmapiirissä jokainen yksilö voi muuttaa maailmaa oman näköisekseen, toivottavasti entistä totuudenmukaisemman ja yhteisesti hyväksyttävän vision rohkaisemana. Ja tästä olemme vastuussa vain itsellemme.

Maya-astrologi Esa Hyppönen