Lasten leikkiä

Kirjoitettu: 10.1.2018

– Resonoiva Apinan kuu 10.1- 6.2.18

Maya-astrologisen kuukalenterin seitsemättä kuukautta hallitsee perusvaistoja terävöittävä apina. Apinaa on historian aikana sovitettu monenlaiseen rooliin. Mm. yleisenä haukkumasanana sitä on käytetty kuvaamaan ihmisluonteen nurjempaa puolta. Pikku kolttoset ovatkin apinan heiniä, mutta ani harvoin pahaa tarkoittavilla tavoin. Apinoita on pidetty myös lemmikkeinä ja ne ovat tulleet tunnetuiksi monen eläintarhan ja sirkuksen vetonauloina. Intiassa apina on ollut maanviljelijöiden vitsaus ja kiusankappale, mutta Intian pyhissä eepoksissa siihen on liitetty voiman, uskollisuuden ja uhrautuvuuden merkityksiä. Kiinassa apinaa on osattu arvostaa aina. Kiinalaisen eläinradan yhdeksäs merkki on jopa nimetty apinan mukaan.

Resonoivan Kuun tasapainoa hakeva tehtävä ei apinaan yhdistettynä ole suinkaan helpoimmasta päästä. Apina leikkisänä ja vikkelänä otuksena haastaa ns. normiajattelun ja voi kyseenalaistaa kaikenlaisia käytäntöön iskostuneita toimintatapoja. Omiin kokemuksiin ja hyvään muistiinsa luottaen se antaa itselleen erivapauksia ja saattaakin näin löytää toimivia oikopolkuja asettamiinsa päämääriin. Apinalla onkin yleensä aina jokin temppu hihassaan, jolla yllättää muut.

Apinan mentaliteetti ei rakenna mistään ongelmasta liian suurta. Missä toiset tuskastuneina lyövät päätä seinään edessä olevien paineiden ja ennakko-odotusten edessä, voi apina sylkäistä ongelman pois yksinkertaisesti kiertämällä sen ja etsimällä itselleen sopivamman lähestymiskulman.  Vastuuttomuuttako? Rajoilla saatetaan käydä ainakin tiukkapipoisimpien mielestä, mutta kun tehtävät tarkastetaan ja tulokset mitataan, kukapa siellä maalissa ensimmäisten joukossa onkaan kuin apina ja usein vielä hyvin arvosanoin. Tai oikeastaan apina ei ole enää siellä. Hänen mielensä askartelee jo aivan muualla uusien kiinnostavien juttujen parissa.

Tässä kuussa suhdetta sisäiseen lapseen voidaan vahvistaa tai se voidaan solmia kokonaan uudelleen. Utelias seikkailuhenkisyys elämää kohtaan on viriämässä. Liiallinen vakavuus on mielen myrkkyä kuten myös liika järkeily ja asioiden alituinen analysointi. Luovat ilmaisutavat kantavat nyt paremmin hedelmää, ja energiaa sujuvampaan tunteiden kanavointiin onkin reilusti tarjolla. Leikki, ilo, nauru ja asioiden ylösalaisin kääntäminen toimivat tässä elämän tehosekoittimessa vakauttavina aineksina, joiden avulla kitkerimmätkin nyanssit voidaan neutralisoida ja käsitellä oikeissa mittasuhteissa. Sanotaan että leikki on lasten työtä, mutta aikuisien kohdalla tuo tuntuu unohtuvan.  Aivan kuin vakavuus olisi velvollisuus.

Huumori onkin hyvä lääke ja itselle nauraminen vapauttava kokemus, jos asiat tuntuvat toistuvasti takertuvan kurkkuun tai tuottavat ylimääräistä päänvaivaa.  Varsinkin ahdasmielisyyden ja tosikkomaisuuden välttäminen kuuluvat apinan kuun työlistan kärkipäähän. On kuitenkin oltava tarkkana ettei huumoria käytä väärin perustein. Sarkasmillakin on rajapintansa, joiden ylittäminen ei välttämättä enää tue vitsin alkuperäistä tarkoitusta. Pilailijan ja silmänkääntäjän roolissa apina- energian taakse voi kätkeytyä paljon olemisen ahdistusta ja tuskaa, joka ei ole vielä löytänyt kanavaa omanlaiselle itseilmaisulle. Tällöin ulkoinen huolettomuus ja ilonpito ovat lähinnä tarkoituksetonta tyhjän nauramista, joka vailla mielihyvää kuluttaa ihmistä sisältä päin. Pahimmillaan huumori voi olla ase toisen alistamiseen ja eriarvoisuuden ylläpitämiseen.

Heikkoudet ja haavoittuvaisuudet saa apinan kuussa kuitenkin tuoda reilusti näkyviin. Ja oikeastaan ne pitääkin tuoda jotta voit hyväksyä ne lopulta myös itsessäsi. Heitä apina pois niskasta ja luota osaamiseesi. Jos keinot loppuvat, ota kostit käyttöön ja sovella. Aivan apinana ei kuitenkaan kannata heilua. Hallinnan tunteen voi kokea paremmin, kun tekee yhtä asiaa kerrallaan. Se missä tahdissa työmääräykset tulevat hoidetuksi, onkin jo toinen juttu. Magian taitajana apina on arvoitus itselleen.

Maya-astrologi Esa Hyppönen