Kameleontista vaskikäärmeeseen

Kirjoitettu: 14.12.2017

– Kuukalenterissa Liskon Kuu 13.12.17 - 9.1.18

Kuukalenterin kuudes kuukausi saa nimensä liskolta. Runsaslukuiset liskot kuuluvat matelijoiden suurimpaan ryhmään. Sen alalajeja löytyy maailmasta tuhansia, vaikkakaan luonnonvaraisina meiltä Suomesta vain kaksi, sisilisko ja vaskitsa. Lajiryhmän erikoisominaisuuteen kuuluu kyky toteuttaa regeneraatiota.

Liskon kuu marssittaa esiin sateenkaarellisen kirjon persoonallisia tapoja ja vivahteita tulkittavaksi. Eikä värikkyys asioiden ilmaisussa ole haitta omallakaan kohdalla. Kameleontin tavoin sävyä vaihtavat mielentilat hakevat ajatuksille värikylläisempää monimuotoisuutta, jotta ne valaisisivat ajatusten synkimpiäkin laitoja. Liian mustavalkoista kuvaa maalamalla voi nimittäin pian huomata maalanneensa itsensä nurkkaan, mikä tuskin on kenenkään tarkoitus. Marttyyrienkin kannattaa jättää manifestaationsa tuonnemmaksi tai ainakin välttää siltojen polttamista, joka tunnetusti on helpompaan kuin niiden rakentaminen. Innostumisen aiheita tavoittaa nyt kokonaisuutta huomioivalla positiivisuudella ja sillä, kuinka hyvin oman panoksen saa toimimaan oikeassa paikassa, oikeiden asioiden hyväksi.

Vaikka Liskon kuu voi ensituntumalta vaikuttaa kepeältä tai jopa hiukan vastuuttomalta, monien aiheiden takana vaikuttavat vakavat tarkoitusperät.  Vahvistusta ajatuksille, tunteille ja käytännön toteutukselle voidaan kerätä liikkumalla tarpeeksi lavealla sektorilla ja kokeilemalla erilaisia juttuja.  Tällä menetelmällä voi pois sulkea mietinnän alla olevia vaihtoehtoja, mutta se edellyttää oman tavoitteen mielessä pitämistä. Minkä tyyppiset matkaeväät sitä parhaiten edistäisivät?

Jokaisella kokemuksella on kuitenkin merkityksensä, vaikka ne tuntuisivat pukeutuvan sisältöään kevyempään ulkoasuun.  Yksioikoisia ennakkoasenteita saakin suosiolla jättää omaan arvoonsa, sillä asioiden avautuminen vaatii todellista halua tutustua asioiden taustoihin ja entistä syvempää toisen ihmisen asemaan ja näkökulmaan asettumista. Liskon rytmiikassa tämä tarkoittaa myös väsymätöntä kärsivällisyyttä odottaa, kunnes hetki ulostulolle oman sisäistetyn tiedon ja osaamisen kanssa on perusteltua. Tarkoitus ei ole viedä keneltäkään mahdollisuutta kokea valintojensa seurauksia. On omaksuttava myös usein väärin tunnistetun vaskikäärmeen varovaisuus.  Sijaiskärsijän rooliin joutuminen tai siihen asettuminen, ei edistä minkään osapuolen etuja, ja tämän kaltaisien tilanteiden avaamiselle jakso antaa tukea.

Tasavertaisuutta korostava kuukausia edellyttää siis rehellisen tilanne-analyysin tekemistä, eikä mitään tai ketään ole varaa ala-arvioida. Mutta toiminnan hetken avautuessa liikenopeus ja tulosten saaminen voivat yllättää jopa toteuttajan itsensä.  Kaikella on myös oma rytminsä ja varsinkin oman elämän rytmiikkaan liskon kuussa kannattaa kiinnittää huomiota. Anna luonnollisten rytmien palvella hyvinvointiasi, alkaen niinkin yksinkertaisista asioista, kuin uni, ravinto, liikkuminen ja lepääminen.  Nopea sykkeinen maailmanmeno tuottaa yhä herkemmin yhdenasian ”liikkeitä”, ja överit saa vedettyä mistä tahansa. Omistautumien on toki hienoa, mutta joskus pyörre voi viedä mukanaan ja rajata näkökentän kapeaksi. Toistuvat rutiinitkin osaavat puuduttaa.

Jakson aikana deja vu:n kaltaiset, uudelleen koettavan tuntuiset tilanteet saattavat alleviivata niitä hetkiä, joiden tarkoitus on kääntää huomio tapahtumien ydinmerkitysten näkemiselle.  Toinen liskon kuuhun kätkeytyvä piilomerkitys on irrottautuminen kokonaan hedelmättömästä tai jollain tapaa liian riskialttiiksi käyneestä tilanteesta. Lisko voi vaaran uhatessa uhrata osan hännästään, koska se tietää kykenevänsä kasvattamaan tilalle uuden. Osa siitä voi kuolla, jotta elämä voisi jatkua.  Tällä viitataan uusiutumisen merkitykseen myös henkisessä mielessä. Joskus perässä vedettävä laahus käy niin raskaaksi, ettei se anna kaivattua liikkumavaraa.  Irtiotto voi olla ainoa vaihtoehto elinvoimaisuuden palauttamiseksi. Tässäkin mielessä rytminen kuukausi on moninaista päätösten tekemisen aikaa.

Koko kolmentoista kuukauden vuosikierrossa Rytminen Liskon Kuu on energiatasoltaan toiseksi korkein, siksi siihen sisältyy kauaskantoista potentiaalia ottaa vastuuta ja johtajuutta haltuun jo tässä hetkessä.  Ennakoiville ratkaisuille on paikkansa!

Maya-astrologi Esa Hyppönen