Kuukalenterissa koreilee Riikinkukko 15.11 - 12.12.17

Kirjoitettu: 14.11.2017

Mayojen kuukalenterin viides kuukausi saa nimensä riikinkukolta. Tämä Intiasta lähtöisin oleva lintu onkin todellinen kosmopoliitti. Jo 1000 eaa. se oli levinnyt laajoille alueille Lähi-itään ja Eurooppaan ja ensimmäiset merkit sen olemassaolosta Mesoamerikassa saadaan 300 eaa.

Riikinkukkoa on Kiinassa pidetty onnen sanansaattajana ja yhtenäisyyden ylläpitäjänä. Sen henkinen merkitys on aika ajoin yhdistetty Egyptiläisen mytologian kuvaamaan Feeniks lintuun. Myös Venäläisessä kansanperinteessä riikinkukkoa on kutsuttu tulilinnuksi, jonka yhden sulan väitettiin riittävän valaisemaan huoneen. Jo tuo yksi sulka miellettiin etsinnän kohteeksi ja tavoitellun onnen merkittäväksi välikappaleeksi. Huoneen valaisemisella viitataan luonnollisesti ihmisen henkisen olemuksen aktivoitumiseen, valaistuneempaan mielentilaan, jonka kirkkaudessa korkeamman ajattelun mahdollistamat elämänarvot voisivat paremmin hakea muotoa aineen maailmassa.

Riikinkukko koirasta katsellessa ei ole vaikea käsittää sen herättämiä feeniks-yhtymäkohtia. Sen tuhatsilmäiseksi kutsuttu höyhenpuku on mystisyyttä huokuvassa koreudessaan omaa luokkaansa. On kuin muinaisen Egyptiläisen luojajumala Ra:n valvova katse olisi siinä läsnä. Ehkä uhkaavana ja tuhovoimaisena, mutta tuhoavana vain vanhoille rasitteeksi käyneille energioille, joiden vaikutus persoonan kehitykselle ei enää ole välttämätön.

Keskeinen taivaankappale mayojen riikinkukon kuukaudelle on Antares. Nykyisin Skorpionina tunnettu tähtikuvio muodostaa osan Antareksen laajemmasta kokonaisuudesta. Antareksen mayanimi on osuvasti Itzamnan, Auringonjumalan silmä, joka valvoo pimeyden ja kirkkauden ehdotonta tasavertaisuutta, pitäen ne vuorovaikutteisessa tasapainossa. Tässä Antares toimii Arcturuksen kumppanina galaktisessa mittasuhteessa, samaan tapaan kuin Venus ja Mars toimivat vastavaikuttajina aurinkokuntamme tasolla. Planetaarisesti vaikutus ilmenee feminiinisenä ja maskuliinisena energiana maa planeetalla.

Mayoille riikinkukko oli hyvien enteiden sanansaattaja. Se ennakoi muutoksen tuulien voimistumista, jonka myötä uuden kehitysjakson alulle oli suotuisat olosuhteet. Aarteiden löytämiselle kuu luo nytkin hyvät edellytykset. Se kutsuu seikkailijoita ja tutkimusmatkailijoita ja voi viedä heitä fyysisesti matkojen päähään. Henkisesti matkoista vaativin, mutta lopulta myös täyttymystä tuovin on tutkimusmatka omaan sisäiseen maailmaan, jonka varrella Auringonjumalan kohtaamista ei voi välttää. Ja tällä matkalla lukuisat illuusiot tulevat kohtaamaan tuhonsa, luonnollisella tyhjäksi tekevällä tavallaan.

Kuukausi edustaa paikkaa tai hetkeä, jossa aarteet löydetään, tunnistetaan ja voidaan oppia tuntemaan omiksi. Tällaisissa tilanteissa voimavarat saattavat järjestäytyä kokonaan uudelleen. Onnistuakseen monet asiat voivat silti edellyttää vaivannäköä ja tietoista liikettä omien pimeiden, osin jonkinlaista kehittymistä odottavien ominaisuuksien läpi. Pelkästään muiden mieliksi ei kannata koristella asioita tai tehdä itseä paremmin joukkoon sopivaksi. Jakso voikin vaatia jonkin ulkopuoliselta taholta tulevan ylenkatsomisen, ymmärtämättömyyden tai jopa vihan tunteiden analyyttista käsittelyä. Kuinka paljon annat niiden vaikuttaa päätöksen tekoosi ja mitä heijastat tämän kaltaisissa tilanteissa takaisin?

Pää kannattaa siis pitää kylmänä ja tiedostaa, että tunnekuohuja nostattavat emootiot eivät voisi millään tavoin vaikuttaa tasapainoosi negatiivisesti, ellei niillä olisi energiayhteyttä johonkin vielä käsittelemättömään ja huomiota vaativaan asiaa sinussa. Tämän kaltaisiin tilanteisiin on hyvä suhtautua tutkivalla asenteella, olethan selvittämässä oman olemuksesi arkkitehtuuria, jossa jokaisella palasella on toinen toistaan kantava merkitys.

Maya-astrologi Esa Hyppönen