Kaksoisportit kutsuvat (2.2.2021-3.2.2021)

Kirjoitettu: 2.2.2021

Tiistaille ja keskiviikolle osuva Tzolkinin porttipäivä yhdistelmä lataa tietoisuuden avaruuteen enemmän tai vähemmän melankolista taustavirettä. Saapuminen Spektraalisen Koiran ja Kristallisen Apinan hallitsemalle pyramidin alatasanteelle on kuin valmistautumista uuteen ponnistukseen, jonka jollain tasolla tietää riisuvan kulkijaltaan pois jotain keskeistä, omaa tai omaksi koettua.  Kaksoisporttipäivät ovatkin ensimmäinen todellinen ravistava irtiotto Tzolkinin maskuliiniselta vaikutusalueelta jonnekin suoraviivaisten toimintatapojen ja voimainosoitusten ulkopuolelle. Siihen on sekoittumassa feminiinisen herkkyyden ja tunneperäisyyden syvemmät tasot kaikessa hämmentävyydessään. Tässä tunneyhteydessä ilmenevä melankolisuus voi näyttäytyä kaihona joka houkuttaa jatkamaan kohti pyramidin huippua, tai raskasmielisyytenä joka pysäyttää paikalleen pohtimaan olemisen perimmäisiä merkityksiä. Vaikka voiman ja hallinnan menettäminen on epätodennäköistä, tuo pieni laskeutuva väre persoonallisen minän tajuntaan saattaa herättää tunnistamattoman huolen tai epävarmuuden. Kestääkö rakenteet joihin olet luottanut? Joskus vahvimmatkin padot murtuvat mitättömästä säröstä, toisinaan ne kestävät mannerlaatan kokoisen levottomuuden.

Tässä ajassa voiman pyramiditasannetta leimaa juuri tuo valheelliseen pysyvyyteen tuudittautuminen, jossa irtipäästämisen pelot vain lisäävät pysyväisinä pidettyjen asioiden luhistumista. Jos asioihin liittyvät epävarmuuden aiheet ovat todellisia, voi tilanne näyttäytyä mielen ja kehon ravisuttavina aaltoina melankolisen tunnespektrin koko laajuudella. Tällöin tarvitaan tilaa ja aikaa sallia surun kulkea vierellä juuri niin kauan kuin se tuntuu tarpeelliselta ja puhdistavalta. Sitä ei pidä hoitaa pois, vaan antaa sen hoitaa meitä. Suru on kuorinta-ainetta joka tarjoaa kaikki mahdolliset karkeusasteet hioa huolenaiheita, joita mielen pimeyteen on jäänyt prosessoitavaksi.

Apinan ja Koiran yhteistyötä voi kuvailla nyt sekoitukseksi kurittomuutta, kurinalaisuutta, vastuuntuntoa ja irtiottoa. Suorasanaisuus yhdistettynä sydämen lämpöön ja lojaliteetteihin luo totuutta, jolla on voima sulattaa rakenteisiin jähmettyneet potentiaalit ja ottaa ne uudelleen käyttöön. Tyylitaju tai kauneus ei ole pelkästään katsojan silmissä, vaan se ilmaisee itsensä arvostelemattomana mutta selkeänä pulppuavana virtana koko olemassaoloa kohtaan. Ehkä liikkeelle laitettu eleganssi ja sen vastaanotettu kokemus kuvaa tästä portista läpikäymisen merkitystä. Kaikki arviointi voi olla hyväksyntää ja kauneuden löytämisen taitoa, niiltäkin alueilta mistä sitä ei ole ennen tunnistanut.

Askeleet loogisuuden ja emotionaalisuuden eheään liittoon kulkevat Spektrisen Koiran hajoavasta sydämen jähmeydestä Kristalli Apinan vapauttavaan, mutta hallittuun ilkikurisuuteen saakka. Tuo jähmettyneistä kaavoista pyristelevä tottelemattomuus kohdistuu ensisijaisesti sisäisyyden patoutumiin ja esteisiin, oli ne sitten fyysisiä, psyykkisiä tai tunneperäisiä lukkiumia. Elämän lentotilaan on joka tapauksessa avautumassa avaruutta, jota ei ilman syvällistä voimien uudelleen arviointia saa välttämättä näkyviin.

Kaikkea ei ehkä kannatakaan yrittää hallita täydellisesti tai edes lainkaan. Silti puurtamisen jälkeinen saapuminen läpimurron kaltaiseen tilaan voi tuntua käsin kosketeltavaa. Mikään todellinen elämän sisältöön sisältyvä arvo ei ole lipumassa pois vaikutuspiiristämme. Luopuminen pakonomaisesta voiman itse hallittavasta muodosta on kuitenkin vapauttavaa. Se vapauttaa ennen kaikkea siipemme siitä ”pakkopullasta” jotka velvollisuuden ja ulkopuolisten odotusten täyttäminen on saattanut synnyttää.  

Terveisin Maya-astrologi Esa Hyppönen