Tzolkinin kahdeksas aaltojakso on nimetty ihmisen mukaan. Sen tehtävä on kypsyttää ihmisen vapaa tahto kohtaamaan todellisuus sellaisena kuin se ilmenee, unohtamatta ja tuntematta elämän jatkuvuuden monimuotoisuutta, sen ennalta arvaamattomia käänteitä ja mahdollisuuksia. Halua auttaa ja parantaa maailmaa on jakson aikana vahva.
Ihmisen aaltojakso laittaa miettimään kuinka vapaita olemme. Voiko vapaa tahto edes toteutua yhteiskuntien määrittämien velvoitteiden ja normien puitteissa ja kuinka tiukasti olemme niiden suhteen sitoneet kätemme ja lukittuneet omiin käsitevankiloihimme? Suorittavana energiana Ihmisen periodi on hakemassa elämäntapojen muotoja, joilla maailman ja siinä toimimisen voisi kokea täydellisen vapaana, piittaamatta mikä konkreettinen olemisen tila ja rajoina näyttäytyvät esteet ovat. Jakso johdattaa painimaan omien ajatustensa kanssa ja etsimään keinoja vapautua liian rajoittavista ajatusmalleista.
Ajatusten vauhti on todella huimaava. Sen huomaa viimeistään silloin, kun ajatuksien ilmentymistä alkaa tarkkailla. Niiden kyydissä vaihtuvat niin käsitykset, mielialat kuin maisematkin. Tavallaan ajatukset muokkaavat elämänsisällön vuorosanoja kuin paraskin improvisaatioesitys, jossa jatkuvasti suuntaa muuttavien ajatusten ja aiheiden keskellä pyritään selviytymään ja löytämään viisaus joka kantaisi läpi esityksen, läpi elämän. Se mistä milloinkin kannattaa ottaa kiinni ja mitä seurata, ei ole valintana koskaan yksiselitteinen, mutta ihmisen kohdalla suurin ongelma tiivistyy enemmänkin taipumukseen samaistua tiettyihin, tapakulttuurin urauttamiin ajatuksiinsa, ja antaa tuolle pienelle osalle valta määritellä olemisen sisältö. Tarve tiivistää totuus yhteen käsitykseen on usein seurausta mielen ostamasta ajatuksesta, joka toistettuina saattaa kehittyä pakkomielteisyyteen asti.
Ihmisen aika on tzolkinin inhimillisyyden ja sisäisen rauhan periodi, jossa ajatuksiin vajoamisen problematiikkaa tuodaan esiin. Ajatusten virta ei suinkaan lopu itsekseen eikä sen tarvitsekaan katketa. Kysymys on enemmänkin hallinnasta, itsekontrollista, joka tosin voi vaatia tuon itsen määritelmän huomattavaa laajentamista. Ajatteleva mieli on kuitenkin mitä hyödyllisin työväline. Mutta jos mielen haltuun antaa koko elämän, voi sama urautunut pakonomaisuus siirtyä olemista hallitsevaksi kokonaisilmeeksi. Siksi ihmisen periodi muistuttaa; ajattele ennen kuin ajattelet. Ole ajatuksiesi puolueeton tarkkailija. Ajatuksen voimaa ei pidä aliarvioida. Niillä luodaan yhtä helposti kuin tuhotaan, ylläpidetään niin terveyttä kuin sairautta. Siksi ei ole merkityksetöntä ohjaako ajatuksia kuriton, tarpeita ja haluja loputtomasti esille nostava mieli vai ajatuksien takana oleva tietoisuus, tietoisempi minuus. Mieli haluaa kaikkea, mutta tajunnan tasolla tiedämme mitä tarvitsemme. Siksi emme aina saa haluamaamme, mutta sen mitä tarvitsemme, on aina lähellä ja käytettävissämme.
Pienikin pysähtynyt tarkkaileva hetki voi riittää todistamaan, ettet ole pelkkä ajatustesi luoma sisältö vaan tajunta, korkeampi tietoisuus ajatustesi takana. Tästä lähtökohdasta ajatusten merkitys on toissijainen. Ajattelemalla ei viisautta tavoita kuin käsitteenä, siksi niiden ajatusten valtaa on syytä tarkkailla ja tehdä enemmän tilaa kokemukselle ja tuntemiselle, olemisen rajattomuuden tunnistavalle tietoisuudelle.
Aaltojakson voimapäivät
12.10 Magneettinen Ihminen: Vedän puoleeni vapautta, voidakseni koetella kykyäni kantaa vastuuta.
16.10 Yliääni Soturi: Rohkeudella kohdata vahvistan elämänhallintaa.
20.10 Solaarinen Aurinko: Löydän toteuttamisen avaimet pitämällä asiat yksinkertaisina.
24.10 Kosminen Siemen: Osun kohteeseeni olemalla kärsivällinen.
Maya-astrologi Esa Hyppönen