Sateenkaarena vuodenaikojen välissä – Koiran Spektriset päivät 14.12–18.12.18

Kirjoitettu: 14.12.2018

Seuraavan viiden päivän aikana Spektraali Koira vie nimeään kantavavan vuodenajan päätökseen. Kuten prisma taittaa valospektrin eri väreihin, niin spektriset päivätkin pyrkivät hajottamaan asioita, tuodakseen esiin niiden kehityskelpoisimmat sävyt.

Tzolkinin vuodenaikapaletissa lyhyet spektraalijaksot ovat kuin sateenkaaria, jotka yhdistävät vuodenajat toisiinsa. Ne valmistavat ja siirtävät kuluvan jakson ydinsisältöä seuraavaan periodiin, eikä tämä aina tapahdu ilman uhrauksia. Fysikaalisena ilmiönäkään sateenkaaret eivät synny tyhjästä. Valon pitää ensin saada hajota ja tämä toteutuu valonsäteiden osuessa vesipisaroihin. Tzolkinissa spektraali ilmiö tarkoittaa pysyväisiksi uskottujen elementtien hetkellistä hajoamista, epävakautta, joka avautuessaan puhdistaa ilman ja tuottaa uutta luomisen ainesta. Sateenkaari symboloi perustavaa järjestystä kaiken hallitsemattomalta tuntuvan kaaoksen keskellä. Myrskyn jälkeen se on uuden toivon tuoja. 

Spektraalit päivät eivät nyt suosi vaihtoehtojen väliin asettumista, vaan suoria valintoja. Usein nuo valinnat edellyttävät jonkin epäkurantin aineksen pois suodattamista. Minkä tahansa ei siis pidä antaa mennä läpi sellaisenaan, ilman tavallista tarkempaa läpivalaisua. Mikä oikeasti on sisältönsä arvoista? Jatkuvuutta silmällä pitäen on hyvä miettiä, minkä värisen linssin läpi maailmaa ja omaa tilannettaan kannattaa tarkastella.

Koiran vuodenaikana lojaalisuuden sisältöä on hämmennetty tarpeeksi. Viimeistään nyt autopilotti toiminnot olisi kytkettävä päältä, jos tämän kaltaisia ohjureita on jollakin sektorilla ollut käytössä. Vaihtoehdot eivät enää odota ajatuksien puhki mietiskelijää. Käyttämätöntä liike-energiaa on vapautumassa nopeaan tahtiin, odottaen, että sitä valjastetaan viisaasti ja kenties rajatummalle osa-alueelle. Vapauden moottorit saavatkin jakson aikana voimaa kaiken käyttämättömän ja tarpeettoman uudelleen organisoimisesta. Onko jokin tarve tällä erää päättynyt? Voiko siihen sidottua kapasiteettia vapauttaa muuhun? Nämä uinuvaan tilaan jääneet voimavarat voivat uudelleen suunnattuina ilmetä vapauttavana energisyytenä lähestyä uutta ja erilaista elämänsisältöä. Spektraaleina päivinä siihen voi avautua myös jotain ennalta odottamatonta ja jännittävää.  

19.12 alkava Kotkan vuodenaika nostaa kunnianhimoa, tarkkuutta ja tavoitteellisuutta seuraavalle vaatimustasolle. Aiemmin kohdatut epäonnistumiset ja takaiskut eivät saa jäädä esteeksi visioiden syntymiselle. Siinä missä Koira saattoi jäädä odottamaan onneaan ja pettyä, koska ei tunnistanut sitä odotuksiensa mukaiseksi, aktivoi Kotka etsimään ja itse luomaan mahdollisuuksia. Sillä on jo mielessään tarkka näkemys sekä tieto, kuinka on parasta toimia. Monet aikaansa edellä olevat ideat alkavat itää juuri Kotkan vuodenaikana. Oikeastaan ei ole ratkaisevaa mihin kohteeseen mielenkiinto on nyt suuntautumassa. Mikä tahansa pintaa syvemmälle pureutuva visio riittää, kun sellaisesta saa kiinni ja oman prosessin sitä kautta liikkeelle.

Kotkan tarkka katse kohdistuu tulevaisuuteen. Saadakseen näkökentän mahdollisimman laajaksi, se kannustaa antautumaan kohottaville ilmavirroille, tietoisuutta avaaville nosteille. Singahtaminen taivaan tuuliin ei ole ainoastaan houkutus, vaan myös testi.  Ilmavirtojen keveys voi herättää kiusauksen jäädä unelmoimaan noihin omiin, ehkä täysin perinteistä ja rutiineista poikkeaviin näköaloihin. Se mitä tarkkakatseisuudella nähdään ja ymmärretään, on kuitenkin tuotava alas ja sidottava käytäntöön. Siksi ajattelun vapaus ja toteuttamisen vastuut käyvät jatkuvaa vuoropuhelua Kotkan mietteissä.

Maya-astrologi Esa Hyppönen