Ojentaisitko kätesi? – Käden aaltojakso (21.11.18- 3.12.18)

Kirjoitettu: 21.11.2018

 

Tzolkin sisältämät kaksikymmentä aaltojaksoa koostuvat kolmestatoista yksiköstä eli päivästä. Muutosvoimansa vuosi aaltojaksoja pidetään tzolkinin tärkeimpinä periodeina. Tuon muutosvirtauksen kynnyksellä tzolkinin kolmas eli Käden periodi, voi kaiken toiminnan suhteen olla niin portin avaaja kuin sen sulkija.

Aaltojaksot ikään kuin rantauttavat kehittyvän tietoisuuden aaltomuotoja, niitä ajatuksia, tunteita ja toimintaa, joita jakson aikana tulee ratkaistavaksi tai koettaviksi.  Käsi tietää ja tuntee loppuun suorittamisen merkityksen. Se haluaa tukea asioiden päätökseen saattamista, jotta suunnitelmat oikeasti toteutuisivat, eivätkä unohtuisi teoriatasolle hyvinä mutta hukattuina mahdollisuuksina. Siksi keskeneräisyyden voivat hyppiä silmille.

Käsien symboliikkaa

Kädet kertovat meistä paljon. Kuulumme todellakin kädellisten heimoon. Kädenjälki jää kaikesta mitä teemme ja mihin koskemme. Käsillä muotoillaan, puhutaan, tehdään töitä ja harrastetaan. Niillä myös osoitetaan mieltä niin hyvässä kuin pahassa. Kädet voivat satuttaa kipeästi, mutta myös parantaa syviä haavoja. Kädet ovat ihmisen näkyvän käytäntöön toimeenpanon työväline numero yksi.  Jopa kohtalon sanotaan olevan käsissämme, niin konkreettisesti kuin kuvainnollisesti. Kämmenen viivojen, kuten käsien muodon ja koon, uskotaan paljastavan ihmisen luonteen ja kohtalon. Eksyksissä kartta ei koskaan ole kaukana, paitsi jos pesemme kätemme kaikesta tämän kaltaisesta tiedosta.

Kädet voivat palauttaa rutiinien hämärtämän luovuuden. Käsillä tekemisen kulttuuria kannattaa siis suosia, sillä itse tekemällä voi löytää uusia kykyjä itsestään. Kädentaitojen on tutkitusti huomattu myös lisäävän keskittymiskykyä ja mielen hyvinvointia. Ne ovat hyvää vastapainoa päätetyöskentelylle ja nykyajan jatkuvassa tietotulvassa luovimiselle. Luova käsillä askartelu rentouttaa ja vähentää stressiä, sillä käsien kautta sisäinen minä voi luontevammin kanavoitua fyysiseen, käsin kosketeltavaan toimintaan, oli kysymys sitten hoivasta, rakentamisesta tai vaikkapa taiteista.

Osaatko vapauttaa kätesi kaikista turhista vaatimuksista ja ojentaa ne ja ottaa vastaan? Näkymätön armonliekki palaa kämmenelläsi, mutta kuinka käytät sitä? Kätketkö nyrkkiin vai avaatko apua tarvitseville?  Oletko sinut sen kanssa? Myös antamisen ja vastaanottamisen välistä tasapainoa on hyvä tarkkailla laajemmin. Kädet voivat toimia sydämen jatkeena, ajatusten alleviivaajina, tunteiden tulkkeina, hoivaavina ja tukea antavina. Millaiseen toimintaan haluat ne valjastaa? Kaikkiin tämän kaltaisiin kysymyksiin Käden aaltojakso kehottaa kiinnittämään huomiota.

Käden symboliikalla on erityinen suhde anteliaisuuteen, omaperäisyyteen ja toveruuteen. Se etsii turvallisuuden tunnetta, jotta vastakohtaiset tarpeet voisivat olla läsnä samanaikaisesti ja löytää itselleen vapaita ilmaisumuotoja. Myös osaamisen resursseja ollaan kartoittamassa ja kytkemässä tehokkaammin yhteen, tärkeimpien prosessien loppuun saattamiseksi.

Käden aaltojakso on selkeä tsemppaus ja energian lisäys syksyn harmauteen. Se sisältää myös koiran vuodenajan kolmanteen vaiheeseen siirtymisen, joka edelleen laajentaa näkökulmia ja toiminnan rytmiä. Kaikkia huomioivalle johtajuudelle on tilaus. Pelon synnyttämä epävarmuus, joka on saattanut lamauttaa paikoilleen, on väistymässä jonkin uuden askeleen, päätöksen ja asioiden loppuun viemisen edestä. Se odottaa vain tarttumista ja huomion keskittämistä. Tuo huomio voi olla myös tietoinen anteeksiantaminen kaikelle keskeneräisyydelle ja voimattomuudelle ottaa kiinni asioista. Asioiden nollaaminenkin on joskus tarpeen, sillä se mahdollistaa uuden totuudenmukaisemman alku-ajatuksen luomisen.

Luontainen parantaja

Käsi tuo parannusta sinne missä sitä kipeimmin tarvitaan. Sillä on luontainen kyky osoittaa tulehduspesäkkeet ja kipukohdat ja avata tie parantumiselle. Käsi hoitaa niin sanojen kuin fyysisen läsnäolon kautta, ja joskus se tapahtuu suoraviivaisesti kuvia kumartamatta. Monipuolisuuden tunnusmerkkinä Käsi antaa tukea kaikille eheyttä ja tasapainoa tarvitseville. Perinteet ja epäsovinnaisuudet toimivat sen väripaletissa rintarinnan, tasapuolisina työvälineinä tarpeen mukaan. Se omaa tiedon, että jokainen vaiva kantaa jo mukanaan täydellistä ratkaisua ja parannusta. Siksi Käsi on kokemuksen muuntaja ja näkökulman painopisteen taitaja. Maailma on mikä on mutta kokemuksen tuottaman lopputuloksen laadun voimme määritellä itse, tavalla, jolla päätämme kokemukseen suhtautua. Ja juuri tästä voi löytyä paikka ajatukselle armosta!

Maya- astrologi Esa Hyppönen