Makujen rajapinnoilla

Kirjoitettu: 14.9.2018

Kosminen Lohikäärmejakso 16.9.- 6.10.18

Tzolkinin viimeistä edeltävä Lohikäärmejakso aktivoi makuaistia. Elämän maku, onko se edelleen tunnistettavissa vai alkaako kaavojen toistaminen tympiä? Mieltymyksiä ja erilaisia pakkosyöttötilanteita on aika ajoin hyvä tarkastella kriittisesti. Mikä lopulta on hyvästä ja mikä pahasta? Juoksetko kielipitkällä jonkin perässä tai jotain karkuun? Joskus on vain uskallettava maistaa, vaikka ensi tuntumalta tarjolla oleva makuvivahde vaikuttaisikin karvaalta.

Maailma muuttuu, me muutumme ja niin muuttuvat mautkin. Pysyvyyden käsite ei ole ikuinen, vaikka mieli haluaa usein takertua ja rakentaa juuri siihen sen varaan. Mayasymboliikassa Lohikäärme on vastuussa ravinnosta, sen kaikessa moninaisuudessa ja laajuudessa. Kaikki syntyvä, uusi tai uudistuva, konkreettinen tai abstrakti, tarvitsevat Lohikäärmeen alkuun saattavaa huolenpitoa, turvaa ja tukea. Kysymys on niin aineellisesta kuin henkisemmästä ravinnosta. Millaisin eväin alkavaan jaksoon on siis syytä lähteä ja ovatko ne mitoitettu tavoitteisiin nähden oikein? Kosmisen soinnun herkistävä havainnointikyky rohkaisee maistamaan asioita nyt tarkemmin ja miettimään elämän makupalettia kohdalleen. Vastaako makumieltymykseni oikeasti sitä, mitä juuri nyt saan kokea ja maistaa. Ja ravitseeko se täysipainoisesti?

Haavoihin ei ainakaan pidä kaataa suolaa. Kirvelevät muistot ja tunteet eivät palvele nykyhetken tarpeita. Viisaus nousee vallitsevan kattauksen hyväksymisestä, koska ulkoisille muutoksille on varattu rajallisesti tilaa, mutta hienosäätö voi tehdä aina. Suurimmat oivallukset ja käänteet tapahtuvatkin sisäisessä maailmassa, johon energistä tahtotilaa kannattaa kanavoida enemmän. Tämän kaltainen valmistautuminen ja varustautuminen on henkilökohtaista ja ulkopuolelle lähes näkymätöntä. Muutenkin asioiden jäsentelyvaiheessa keskeneräisistä asioista ei ole syytä pitää meteliä. Anna ennemminkin esimerkin puhua puolestasi ja seuraa vaistojen osoittamaa suuntaa.

Myös ihmisen sisäisyyteen kasvavat itsetuntemuksen juuret tarvitsevat tukea ja ravintoa. Mielen myrkyissä nuo juuret kouliintuvat ja versovat uusia kasvun aiheita ja alueita. Ei ole ratkaisevaa millaiset mielipiteet ympärillä vaikuttavat, kunhan suhde sisäiseen elämänlähteeseen pysyy ravitsevana ja tuoreena.

Nautinnon aiheet löytyvät lopulta hyvin pienistä asioista. Kuitenkin elämän tarjoamista mahdollisuuksista nauttiminen on monisensorinen tapahtuma, jossa elämän makunyanssien tunnistamiseen liittyvät myös ympäristötekijät, äänineen, väreineen, muotoineen, ihmisineen ja ilmapiireineen. Voitko luoda tai tavoittaa tällaisia monipuolisia aistikokemuksia omien makumieltymyksiesi vahvistamiseksi, ja nauttia olostasi yhä täyteläisemmin ravitsevassa nyt hetkessä?

Maya- astrologi Esa Hyppönen