Kaninkolossa

Kirjoitettu: 30.5.2018

– 30.5.18 alkaa kuukalenterissa Kaniininkuu

Minkä edellinen käärmeenkuu kyseenalaisti ja hajotti, sen kaniininkuu kokoaa entistä eheämmäksi ja paremmaksi. Ja se tekee tämän aineksista, joita tiukan seulonnan ja pohtimisen jälkeen jäi saataville. Näkemys jatkuvuudesta ylläpitämisestä on kaniinin puolella, kuten aikakin. Se voi valita kiiruhtavan ajan tai ajattomuuden läpi näkevän kiireettömyyden tai jopa pysähtymisen. Mayojen mytologiassa kani kuvataan Kuunjumalattaren Ixchelin kumppanina, joka kirjaa kuukalenterin ylös.

Villikaniini on jäniseläinten lahkoon kuuluva nisäkäs ja oman sukunsa ainoa laji. Tästä jalostettu kesykani on yhä suosittu lemmikkieläin ympärimaailmaa. Villikanipopulaatioita löytyy Etelä-Suomestakin, kun 1980-luvulla luontoon karanneet kesykanit alkoivat leutojen säiden ja ihmisten myönteisen suhtautumisen ansiosta talvehtia menestyksekkäästi. Sen menestysreseptiin kuuluu monipuolinen kasvisruokavalio ja hyvä lisääntymiskyky. Pääkaupunkiseudun citykanit edustavat maailman pohjoisinta kanipopulaatiota.

Kaninkuussa selviytyminen onkin enemmän yhteistyötä kuin yksin yrittämistä. Vahvuus kasvaa siitä voimasta ja tietoisuudesta jonka puolesta halutaan toimia, eivätkä yksilön heikkoudet pääse esteitä asettavaksi kynnyskysymykseksi. Päinvastoin, heikkouksien kautta monien kiinni paiskattujen ovien lukkoja on mahdollista avata uudessa inspiraation loisteessa, sillä oivallisimmat ratkaisut ovat usein jo valmiiksi sisäänrakennettu itse huomion kohteeseen.  Ne on vain tutkittava ja tulkittava uudelleen ja ehkä myös useammasta näkökulmasta. Asioiden merkitystä nostaa nyt niiden sisältämien mahdollisuuksien summa, sekä tarve kohota yhteisten tavoitteiden maaliksi. Yhteiskunnan mekanismien toiminnassa osallisuuden ymmärtäminen on nousemassa keskeisempään rooliin. Siksi ketään ei saisi jättää kyydistä, sillä populaation todellinen arvo mitataan sillä, kuinka se huolehtii heikompiosaisistaan ja miten huomioi ne, jotka ovat erimieltä.

Kuukausiperiodi ei siis suinkaan ole vailla haasteita. Monimutkaiset maan alle rakennetut koloverkostot houkuttavat kotoisuudellaan. Niiden tutun turvalliset tuoksut ja hämärä lähes pysäyttävät ajanaistimuksen sinne asettautuneilta. Kotokolossa voi unohtaa kaiken ikävän, eikä lähteminen ole helppoa, varsinkaan jos seurallisuuden tarpeen voi täyttää somessa tai netin peliestradeilla.  Kiireinen ja vaatimuksia pursuava maailma on jossain muualla, kaukana ja vailla kosketuspintaa itseen. Mutta ulkona on jotain muutakin, joka valvottaa koloon vetäytynyttä kania. Se saattaa hetkittäin tuntea kutsumusta ja tarvetta olla ja tehdä enemmän, kuin mitä ravinnonhankinta, itsen viihdyttäminen tai sukulinjojen jatkuvuus edellyttää. Jotain jää tyhjäksi ja tuo tyhjyys liittyy sen henkisenperimän täytäntöönpanon tarpeeseen, jota ei voi loputtomiin sivuuttaa.

Näennäinen tiedostamattomuus, jota kani olemuksellaan koloverkoston hämärässä ollessaan symbolisoi, on kuin varkain vienyt sen ajatukset maailmankaikkeuden ”madonreikien” kautta muihin ulottuvuuksiin ja sfääreihin. Avartuva kuva maailmasta on tehnyt hidasta mutta vakaata muutostaan ja antanut sille mahdollisuuden muokata käsitystä todellisuudesta. Eikä kani oikeasti haluakaan vastustaa maailman esittämää kutsua aurinkoon. Se on valmis osallisuuteen ja antamaan panoksensa ilman pelkoa kaiken päättymisestä tragediaan, sillä sen kuva jatkuvuudesta on jo ylittänyt materiaalisiin asioihin liittyvät siteet ja niihin liittyvät pakomielteet.          

Luottamuksen syntyminen ottaa aikansa mutta tietyt kohdalle osuvat kontaktit voivat jakson aikana muodostua erityisen vahvoiksi. Kaniininkuu monistaa toiveet todeksi, mutta sitä ennen on rohkaistuttava tulemaan pois varjoista, jotka ovat pitäneet sinut pienenä.  Älä katoa ujoutesi taakse tai täyty pelkästään siitä porkkanasta, jonka tarkoitus oli antaa vain merkki oikeasta suunnasta. Mille elämänalueelle aidosti toivoisit kanimaisen nopeaa laajentumista ja kasvua?

Maya-astrologi Esa Hyppönen