Viha pysähtyy minuun

Kirjoitettu: 23.4.2018

– Kotkan toinen vuodenaikavaihe (23.4.–12.5.18)

Itäinen Kotkan vuodenaika raottaa näkymää jo toiseen vaiheeseensa, joka näkökenttää laajentaen haastaa huomaamaan itselle merkittäviä yksityiskohtia yhä kauempaa tutun elinpiirin ulkopuolelta. Erilaisuuden ja samanlaisuuden käsitteet saattavat aiheuttaa nyt hämmennystä, sillä Kotkan korkeuksista maailma on avattavissa kaleidoskoopin kaltaisella näkymällä. Kaiken epävakaudenkin keskellä symmetria voidaan paljastaa ja saada sopimaan kokonaiskuvaan, mutta tämä vaatii nousemista riittävän korkealle, jotta kaikki toisiinsa vaikuttavat yksityiskohdat tulevat näkyviin.

Kauneus on todellakin katsojan silmissä, sillä jokainen kaleidoskoopin pyörähdys muuttaa kuvaa ja avaa näkyviin uusia vivahteita. Symmetria kuitenkin pysyy, sillä se ei voi kadota kuin pieneksi hetkeksi. Symmetrialla on kyky löytää itse itsensä uudelleen ja jupitermaiseen tyyliin paisua jopa itseäänkin suuremmaksi. Vaikka arjessa nippu asioita tuntuu aina olevan enemmän tai vähemmän pielessä, jokin korjausliike tai painopistemuutos luo yleensä uuden järjestyksen.  Kotkan vuodenajan nosteet voivat viedä todella korkealle ovaaliradalle ja tuoda asiat takaisin mielenkartalle ja paremman ymmärryksen piiriin. Kaleidoskoopin asetuksia voi siis olla syytä muuttaa, jos kuva vallitsevasta tilanteesta on syystä tai toisesta alkanut ahdistamaan.

Näkökulman ohella periodi voi tuoda mukanaan etäisyyden ja läheisyyden ongelman. Vaihtoehtoiset tarpeet, kuten vapauden säilyttäminen sitoutumisen, omistautumisen ja velvollisuuksien hoitamisen rinnalla, vaativat tarkkaa suunnittelua ja puntarointia, joille ei kuitenkaan tunnu löytyvän koskaan riittävästi aikaa. Mekanisoitujen rutiinien jatkuminen ja hetkellinen kyvyttömyys tehdä mielenmukaisia ratkaisuja, nostavat niin ikään ärsytyskynnystä ja aggressioita, vaikka pyrkimys positiivisuuden ylläpitämiseen toimiikin jakson ehdottomana johtotähtenä.

Ylipositiivisuuden vaara on olemassa. Kotkan Jupiterin kokoisena sykkivä sydän on lähes kyltymätön, eikä sille jaksonaikana voi täydellistä hetken täyttymystä luvata. Mutta tällä on tarkoituksensa. Avoinna olevassa sydämessä voidaan käsitellä vaikeitakin asioita, sillä myös mielen myrkyt liukenevat ja neutralisoituvat lopullisesti vasta sen avarissa kammioissa, joissa aika ja tila tekevät tehtävänsä. Perustunteena aggressiot ovat siis pinnalla ja siten myös valmiina poimittavaksi henkilökohtaiseen kehityskeskusteluun, jossa puheenvuoro ei ole pelkästään järjen äänellä.   Skaala on laajin mahdollinen ja kokonaisuutena se laittaa tutkimaan käyttäytymistämme ja suhdetta vihan tunteisiin, aina hetken kilahduksista pidempään muhineisiin katkeruuksiin. Nyt kysytään, miten ja missä määrin ne vaikuttavat mielipiteisiimme ja käyttäytymiseen? Keräämmekö vihan vai rakkauden hedelmiä?

Tänä päivänä vihapuheeseen ja kiihkoiluun törmää yhä useammin. Sitä tuottavat niin maailman suurimpien valtioiden päämiehet kuin nettipalstojen nimettömät mustamaalarit ja koulukiusaajat.  Seuraukset ovat aina vakavat, kun vihan annetaan velloa vapaana ja pureutua kohteeseensa.  Planetaarisen Kotkan periodi haastaa etsimään ennalta ehkäiseviä keinoja kohdatessamme vihaa tai tunnistaessamme sen hyökyjä itsessämme. Ei ainoastaan aggressioita havainnoivana vastavoimana, vaan prosessin tietoisina pysäyttäjinä omalla kohdallamme. Kotkan päivästä toiseen siirtyvä elämänohje kuuluu; En luo uutta vihan kierrettä, en vie sitä eteenpäin, en anna vihalle uutta ravintoa tai alustaa kehittyä ja kasvaa itsessäni. Tänään kaikki viha pysähtyy minuun.   

Maya-astrologi Esa Hyppönen